Pelovy filter

Máte nejaký problem s autom? Napíste sem, možno vám niekto iný pomôže..

Moderators: Anarki, Majmajko, matus

gmann1

Pelovy filter

Post by gmann1 » Thu Jul 31, 2008 11:14 am

Neviete mi niekto poradit, kde sa nachadza pelovy filter v Sceniku 2001 ???
Nejako mi zapacha vzduch a tak myslim, ze je na case ho vymenit, kedze to predomnou asi nikto nerobil :? .

Thx. :)

pedro
člen RCC

Re: Pelovy filter

Post by pedro » Thu Jul 31, 2008 11:52 am

gmann1 wrote:Neviete mi niekto poradit, kde sa nachadza pelovy filter v Sceniku 2001 ???
Nejako mi zapacha vzduch a tak myslim, ze je na case ho vymenit, kedze to predomnou asi nikto nerobil :? .

Thx. :)
Mas tam klimu? Pelovy filter by nemal mat vplyv na zapach, skor bude klima spinava, treba ju precistit. Ak nemas klimu, pozri ci ti smrad nejde z motoroveho priestoru.
Ale ak mas klimu, vidim to na tento problem, ono ju treba raz za rok precistit a naplnit, potom nie je problem.
Renault 8 1132, r.v. 1968, modra "Gordini replica"
Renault 8 1130, r.v. 1964, biely
Saab 99 Turbo, r.v. 1979, belasy

gmann1

Post by gmann1 » Thu Jul 31, 2008 12:04 pm

hej, mam tam klimu, dokonca hned po kupe-novo naplnenu.
Zohnal som si aj dezinfekcny sprej - dufam, ze teda daco pomoze :roll: .
No zaujimave je to, ze ten zapach ide pri vypnutej klime, tj ide len cisto ventilator a vzduch z vonku ....ako aj dnes to bolo fakt dost citit, neviem ci na to moze mat aj nejaky vplyv vlhkejsi vzduch,hmm

pedro
člen RCC

Post by pedro » Thu Jul 31, 2008 12:57 pm

gmann1 wrote:hej, mam tam klimu, dokonca hned po kupe-novo naplnenu.
Zohnal som si aj dezinfekcny sprej - dufam, ze teda daco pomoze :roll: .
No zaujimave je to, ze ten zapach ide pri vypnutej klime, tj ide len cisto ventilator a vzduch z vonku ....ako aj dnes to bolo fakt dost citit, neviem ci na to moze mat aj nejaky vplyv vlhkejsi vzduch,hmm
Novo naplnena mohla byt, ale nemuseli ju vycistit...je jedno ci mas zapnutu klimu alebo nie, vzduch ide do interieru cez rovnake rury, preto je to divne...
Nesiel si prave vtedy okolo cisticky odpadovych vod...? :wink:

gmann1

Post by gmann1 » Thu Jul 31, 2008 1:01 pm

nieeeeeeee nesiel :P
Ale faktom je, ze ked zapnem klimu(na vnutorny okruh len)-tak ide prijemne chladny vzduch (uz nechcem napisat, ze cerstvy horsky :lol: ) ale bez-zapachovy.
Hned ako klimu vypnem a ide len ventilator s tym, ze si necham vhanat vonkajsi vzduch ...tak po chvilke to proste clovek pociti, ze je to ine (nie je to sice tchor :lol: ...ale uz to neni ono).

Nevies teda poradit, ze kde mam hladat ten pelovy filter ???

pedro
člen RCC

Post by pedro » Thu Jul 31, 2008 1:17 pm

gmann1 wrote:nieeeeeeee nesiel :P
Ale faktom je, ze ked zapnem klimu(na vnutorny okruh len)-tak ide prijemne chladny vzduch (uz nechcem napisat, ze cerstvy horsky :lol: ) ale bez-zapachovy.
Hned ako klimu vypnem a ide len ventilator s tym, ze si necham vhanat vonkajsi vzduch ...tak po chvilke to proste clovek pociti, ze je to ine (nie je to sice tchor :lol: ...ale uz to neni ono).

Nevies teda poradit, ze kde mam hladat ten pelovy filter ???
No pelovy filter byva zvycajne pod celnym sklom, neviem presne na ktorej strane je to na Scenicu, skus pohladat. Ale ked pri Francuzoch si clovek nikdy nie je isty...
Moj nazor je, ze to pelovym filtrom nebude, to by ti smrdelo aj pri klime.
Mimochodom, ty zapinas klimu na vnutorny okruh?? Ako na zaciatok na rychle vychladenie by som to este pochopil, ale stale...

gmann1

Post by gmann1 » Thu Jul 31, 2008 1:24 pm

toz, tak budem hladat-aspon sa poobede nebudem nudit :wink: .
Cize ak to neni pelovy filter, tak mi staci len vydezinfikovat klimu a malo by to byt OK, hej ???

A k tomu vnutornemu okruhu-robim daco zle ??? ...ako chodil som tak doteraz (cerstve 3tyzdne 8) ) a zatial to bolo fajn, ziadny problem a aj ked som siel dlhsie. Asp mam chladny vzduch, ktory uz netreba este viacej schladzovat ...moj nazor.

Majmajko
Moderator

Post by Majmajko » Thu Jul 31, 2008 1:42 pm

gmann1 wrote:A k tomu vnutornemu okruhu-robim daco zle ??? ...ako chodil som tak doteraz (cerstve 3tyzdne 8) ) a zatial to bolo fajn, ziadny problem a aj ked som siel dlhsie. Asp mam chladny vzduch, ktory uz netreba este viacej schladzovat ...moj nazor.
ak si nenaprdkas tak to nevadi :wink: :lol:

Pelovy filter vymen urcite :!: Raz rocne je dobre menit... (ked sa viac zarosuju okna tak je fakt uz na cas menit)

Valeo ma aj taky bioclip ci tak nejako, to sa dava k tomu filtru... je to dezinfekcia a jemna vona co nevadi ani mne co neznasam ziadne vone v aute....
Filter by mal byt na mieste niekde za kastlikom pred spolujazdcom (plastovy sulec na dva sroby)... popripade v motorovom priestore pod plastom (ako su stierace)... hladaj :-)

pedro
člen RCC

Post by pedro » Thu Jul 31, 2008 1:42 pm

gmann1 wrote:toz, tak budem hladat-aspon sa poobede nebudem nudit :wink: .
Cize ak to neni pelovy filter, tak mi staci len vydezinfikovat klimu a malo by to byt OK, hej ???

A k tomu vnutornemu okruhu-robim daco zle ??? ...ako chodil som tak doteraz (cerstve 3tyzdne 8) ) a zatial to bolo fajn, ziadny problem a aj ked som siel dlhsie. Asp mam chladny vzduch, ktory uz netreba este viacej schladzovat ...moj nazor.
Podla mna ti staci precistit klimu a malo by to prestat. Inak ti odporucam jazdit stale s klimou, neprospieva jej stale vypinanie a zapinanie. Pokial citis, ze ti je zima, tak zvys teplotu. V zime takisto, ja jazdim s klimou aj v zime, ono neviem ako to je u manualov, ale automaticka klima rozoznava vonkajsie okolie. T.j. ked je teplo chladi, ked je zima ohrieva.

Odporucanie na pouzivanie klimy:

Pri nasadnuti do auta zapnes motor, otvoris okna a pustis klimu na vnutorny okruh, oknami vyzenes ten najhorucejsi vzduch a mozes ich za par minut zavriet. Klimu nechas na vnutornom okruhu, t.j. chladi sa ti vzduch zvnutra a nenamahas tak klimu ako keby nahanala vzduch zvonka. Ked nie je tak teplo tak za cca 5 min mozes vypnut vnutorny okruh, ak je poriadny hic, tak ju nechaj aj 10 min a potom vypni vnutorny okruh.
Ja mam na Volve automaticku dvojzonovu a mne to robi automaticky, t.j. si sama zapina a vypina vnutorny okruh :wink:

maroxe

Post by maroxe » Thu Jul 31, 2008 1:42 pm

100 percent je to klima, ta smrdi iba hlavne hned po jej vypnuti, mali sme ten problem na seate. Treba ju dat odborne vycistit. Su tam smradlave bakterie.
Sexgrafik Renault Classic Clubu

gmann1

Post by gmann1 » Thu Jul 31, 2008 1:48 pm

ako klimu nevypinam a nezapinam-taky blby zase nie som :P , znizujem jej rychlost akym je studeny vzduch vhanany, takze regulacia je fajn.
Nepochopil som akurat to Tvoje-
pedro wrote: Odporucanie na pouzivanie klimy:

... Ked nie je tak teplo tak za cca 5 min mozes vypnut vnutorny okruh, ak je poriadny hic, tak ju nechaj aj 10 min a potom vypni vnutorny okruh....
Cize na zaciatku zapnes klimu na vnutorny okruh a potom ju nechas bezat na vonkajsi ???? (asi az teraz vyzniem ako blb :lol: )

Majmajko
Moderator

Post by Majmajko » Thu Jul 31, 2008 1:55 pm

Filter vymen tam zacni
Klimu si zapinaj ako chces (vnutorny ci vonkajsi okruh) ale pred odstavenim auta (vypnutim motora) taku 1 min ( odporuca sa 5min) maj zapnutu ventilaciu a klimu off :!: ... nech sa odpari voda :arrow: co je zivna poda pre bakterie.... (urob to aspon obcas ked nie stale)

Alex
člen RCC

Post by Alex » Thu Jul 31, 2008 1:56 pm

jasne. tak by to malo byt. ved predsa potrebujes aj vhanat cerstvy vzduch z vonku. neviem si predstavit taku 2-3h cestu autom s uzavretym vnutornym okruhom. mikrospanok isty :) alebo aspon mierne pridusenie :o

mne uz po par minutach s vnutornym okruhom zacne byt v aute akosi podozrivo. ja osobne ked som v aute s klimou tak moc nesibrinkujem z vnutornym a vonkajsim okruhom. proste ju zapnem a vypnem.
a aj tak, na sluzobnej oktavii sa to tlacitko vnutorneho okruhu zvykne kazit a zasekavat takze nedrazdim kym netreba :wink:
Image
Renault R8 1132 r.v. 1970

pedro
člen RCC

Post by pedro » Thu Jul 31, 2008 2:18 pm

gmann1 wrote:ako klimu nevypinam a nezapinam-taky blby zase nie som :P , znizujem jej rychlost akym je studeny vzduch vhanany, takze regulacia je fajn.
Nepochopil som akurat to Tvoje-
pedro wrote: Odporucanie na pouzivanie klimy:

... Ked nie je tak teplo tak za cca 5 min mozes vypnut vnutorny okruh, ak je poriadny hic, tak ju nechaj aj 10 min a potom vypni vnutorny okruh....
Cize na zaciatku zapnes klimu na vnutorny okruh a potom ju nechas bezat na vonkajsi ???? (asi az teraz vyzniem ako blb :lol: )
Ano presne tak na pri nasadnuti otvoris okna a vyzenies pri jazde ten najhorucejsi vzduch - pomozes tym klime, cidlo nebude hlasit stale taku vysoku teplotu - tym padom nenamahas tak velmi klimatizacnu jednotku, klima sa ti pri nastartovani predpokladam automaticky zapne, pokial si hned ona sama nezapne vnutorny okruh(ako som pisal na Volve sa mi to zapne automaticky), tak ho zapni ty manualne, po 5 az 10 minutach (podla teploty) prepni na vonkajsi okruh. Kapisto? :wink:

Majmajko
Moderator

Post by Majmajko » Thu Jul 31, 2008 2:44 pm

Manualna nema ziadne cidlo teploty na riadenie vykonu.
Tam sa reguluje teplota prikurovanim, klima ma len rezim on alebo off

Cize si vyber ako chces alebo aku mas....

Nie som si ale isty ci aj automaticka klima neni na tom istom principe... klima bud zapnuta alebo vypnuta
Zvysenie teploty chladeneho vzduch sa kona len prikurovanim, ale automaticky podla termostatu, ci nejakeho tepelneho senzoru....

Post Reply