Nuz to vyzera skor na problem s dobijanim. Zober Voltmeter a meraj napatie na reglery.
Pre vysvetlenie. Dynamo ma permanentny magnet a tymto budi pri otacani vynutie, ktore generuje elektricke napatie/prud. Zo stupajucimi otackami stupa napatie aj celkovy vykon dynama. Aby napatie neprekrocilo 14,4V je cez rele pripajany dalsi spotrebic. Cez tento sa cast napatia jednoducho zvedie na kostru. Niekedy sa stava, ze sa toto rele zasekne a zostane odpor pripojeny permanentne. Tym padom je aj pri nizsich otackach pripojeny spotrebic a konecny vykon nestaci na zasobovanie elektrickej siete elektrikou. To znamena, ze pravdepodobne chodis na baterku a preto ju vybijes.
Takze v prvom rade, zosrobuj krytku na regleri, nastartuj a pozeraj ci budu relatka cvicit ked budes menit otacky. Pokial ano tak meraj. Kontakty su tam myslim 3. Jeden je zem, dalsi je permanentne + (to zistis tak ze pri vypnutom motore a zapnutom zapalovani nameras + a pri vypnutom zapalovani nic) a posledny je vystup z dynama. No a meras voci zemi jeden s kontaktov. Na volnobeznych otackach by si mal mat nieco nad 12V. Zo zvysovanim otacok by sa malo zvysovat aj napatie, ale nemalo by presiahnut 14,4V, to by mal zabezpecit regler.
Pokial mas druhy regler tak ho skus vymenit, rozsrobovat vsetky kontakty, prebrusit dosadacie plochy a pevne zaskrutkovat. Pokial to nepomoze budem musrovat dalej...
Inak jedna nevyhoda dynama je ze na nizkych otackach, cca do 1000, stiha zasobovat ledva zapalovaciu cievku.
Sam som takto v zime vymlatil baterku a potom sa cudoval. Cakal som na frajerku, resp. som s nou sedel v aute pri zapnutom radiu a ventilatore na plne gule, pripadne este s parkovackami pre efekt......... a rano som nenastartoval. Resp. nastartoval len v daka tomu ze mam kluku
Ale zase treba povedat ze pokial mas v aute dynamo, nastartujes aj bez baterky. Sice potrebujes relativne dost prudky kopec, ale ide to