brzdy R8

Máte nejaký problem s autom? Napíste sem, možno vám niekto iný pomôže..

Moderators: Anarki, Majmajko, matus

Post Reply
miro slavik

brzdy R8

Post by miro slavik » Sun Feb 18, 2007 7:26 pm

ako najlepsie odvrtat ovzdusnovaky na brzdicoch......momentalne niesu odlomene...alebo poradte co s tym?????????........a neviem preco brzdove valceky po vytlaceni nechcu ist naspat dnu ziadnym sposobom?? zeby hadicky?

Majmajko
Moderator

Post by Majmajko » Sun Feb 18, 2007 8:47 pm

Martin Bambas

Post by Martin Bambas » Thu Feb 22, 2007 10:40 pm

Ahoj. I když je zmíněn odkaz věnující se brzdám, chtěl bych se vyjádřit k tvému dotazu. Čas od času se problém se zarostlými odvzdušňováky v AL třmenech objevil, ikdyž byly namazané. Většinou se stalo, že potom proskočil klíč na 6hranu. Nikdy jsme je neodvrtávali, ale vzali ocelovou matičku M10, kterou jsme nasadili na konec odvzdušňováku a přistehli. Teplo vždy šroubek uvolnilo. Nemusíš mít strach, že bys třmen poškodil. Potom je třeba závit v třmenu vyčistit. Odvzdušňovák pasoval z Dacie nebo z jakehokoli Renaultu 5 - 21.
Co se týče zatlačení pístku do třmenu. Odpor klade rozříznutý kroužek uvnitř. Dále může být problém v naboptnalé těsnící gumičce. Váleček bys neměl zamačkávat nasucho. Osvědčilo se odělat jednoduchý přípraveček - plocháč uprostřed s maticí M16 s se dvěma otvory tak, aby sedly místo brzdové destičky. Šroubem si potom tlačil s citem do osy válečku až jsi ho dostal do potřebné hloubky. Tento přípravek se používal i na preventivní rozhýbání písku.
Zkus gumičku vyndat z třmenu a nasadit ji venku na váleček. Stará gumička jbývala natažená a na válečku volná. Potom když jsi ji dal do drážky pístek neměl dostatek místa.
Můj názor na brzdy: Osmička měla ve své době celkem revoluční brzdy, ale trpící konstrukčními nedostatky. Upevnění třmenu přes profilované gumičky nebo hadičky. Ty se celkem rychle zdeformovaly a brzda potom přibržďovala. Časem se třmeny lehce rozvírali do V. Jejich účinost potom nebyla žádný zázrak. Taky ruční brzda na třmenu časem dělala problém. Kdo má R8 s větším počtem kilometrů a nemá zánovní třmeny se mnou asi bude souhlasit. Brzdy jsou jedním z míst, kterým je potřeba věnovat pravidelnější pozornost.
Jenom pro informaci, ikdyž vím, že mě skalní příznivci originálu asi proklejí. Ale časem jsem se rozhodl na brzdách provést změnu. Zachoval jsem hlavní brzdový válec. Na zadní nápravu jsem implantoval třmeny Bendix z R11 turbo. Mají průměr pístku 30mm, tedy shodný s původním. Toto Samozřejmě předpokládalo úpravu úchytu. Brzdové kotouče zůstaly. Na přední nápravu jsem namontoval vzduchem chlazené brzdové kotouče z Oltcitu a třmeny Girling z R9 průměr 48mm. Toto si samozřejmě vyžádalo opět úpravu držáků třmenu a upevnění kotouče. změna přinesla citelné zlepšení brzdného účinku, údržba klesla na minimum. Ale samozřejmě nezůstal zachován původní poměr rozdělení brzdných sil. Přeji Vám hodně radosti, trpělivosti a málo problémů s vašimi R-osmičkami.

Majmajko
Moderator

Post by Majmajko » Fri Feb 23, 2007 3:53 pm

Pekne informacie :!:

Boris

Post by Boris » Fri Feb 23, 2007 8:31 pm

Pekný návod na opravu bŕzd, ja som však zastánca originálu, takže pokiaľ možno pôvodné brzdy.
Ešte k tomu natlačeniu br. valčeka pozor na správne súosé nasadenie, vie sa to skrížiť a neskutočne sa to zakusne a pak uz nic :evil:
Opakovanie matka múdrosti - Pravidelná kontrola a poctivá údržba !!!!
Keď sa už podarilo odvzdušňovák odtrhnúť skúste brzdič nahriať cca 180°C
a vytočiť pomocou vyťahováka zalomených skrutiek. Všetko s citom ,hrubá sila vyvoláva nezvratné zmeny!!!!

Post Reply