Do tejto témy píšem presunuté príspevky z témy Oleje v sekcii Predaj.
Odpoveď na Geminiho otázku aký olej naliať do motora R5 Alpine Turbo.
Nalej tam kvalitný olej vhodný pre prepĺňané vysoko zaťažované motory. Čím nižšia hodnota xW tým skôr sa dostane olej na požadované miesta, skôr vytvorí dostatočný mazací film a samozrejme skôr zredne.
Zníži sa tým opotrebenie pri studených štartoch a skráti sa čas potrebný na zahriatie motora pred športovou jazdou. Renault po novom dokonca doporučuje pre GTT Elf Excellium LDX 5W40 Myslím, že taký a podobný olej (spĺňajúci rovnaké normy) môže bez problémov ísť aj do tvojho trhača asfaltu.
http://www.renaultclub.cz/doporucene_ol ... nault.html
Moje zdôvodnenie prečo používam "moderný olej" namiesto poctivého minerálu
Ja jazdím autom každý deň a preto som vďačný za olej ktorý menej trápi motor pri studenom štarte a vďaka ktorému sa menej opotrebuje aj vo chvíľach keď zatlačím plynový pedál na podlahu.
Naše autá sú zo starej doby no my sa s nimi nachádzame v modernej uponáhľanej dobe, dnes v zime asi nikto nenaštartuje auto a nenechá ho 15 minút na voľnobehu ako sa to robilo kedysi
Je moderná doba a aspoň čo sa týka náplní s ňou budem kráčať. Dnes sa už nevyrába ani trochu kvalitná 15W40 pretože sa to neoplatí, za dhvíľu už nebude kvalitnej 10W40 atď. Ak má niekto chuť živiť motor málo aditivovaným resp neaditivovaným olejom, nech sa páči. Simeringy, guferá a tesnenia sa Vám odvďačia svojim odchodom do dôchodku.
Moja odpoveď pre:
-Alexa na tému môže moderný olej uškodiť starému autu.
-Geminiho na tému olejového čerpadla v Alpine Turbo
-Majmajka na vysvetlenie tvrdenia o zníženej kvalite olejov pre staršie vozidlá.
Alex - K tvojmu článku - Ja lejem do komplet zgenerálkovaného motora olej ktorý predpisuje výrobca (dal som vám tu aj odkaz) najazdil som už cez 30 tisíc km a všetko je v najlepšom poriadku. Navyše raz za rok dva zájdem so vzorkou oleja za tribológom a ten mi potvrdí či je opotrebenie motora väčšie alebo menšie. Zatiaľ počúvam to isté, hýčkaný motor vo veľmi dobrom technickom stave. Základ motora R8 a R5GTT je vo veľkej miere rovnaký keďže má GTT motor väčšie vôle kvôli prepĺňaniu.
Pokiaľ niekto naleje kvalitný olej do zakarbónovaného a údržbou zanedbaného motora tak ho môže odpísať. To isté platí keď niekto naleje kvalitný olej do motora čo má veľa odjazdené, čerpadlo neudrží potrebný tlak oleja a olej skôr vytečie resp ho spáli motor. V žiadnom inom prípade nemôže kvalitný olej ublížiť zachovalému motoru. Ak neberiem extrémy (Ford Model T vs 5W40).
Geminy - Pokiaľ viem tak sa to AT motorov montovali tie isté čerpadlá čo do GTT Phase 1 čiže dve rovnaké ozubené kolečká vedľa seba. Tento systém som používal pred GO a mal som tlak oleja pod 3 bar (merané v servise, môj ukazovateľ mi vtedy blbol). Pomocou 0,8 mm podložky som posunul hranicu obmedzovača tlaku oleja tak aby v záťaži bol tlak vyšší. Po G.O. som použil staré čerpadlo GTT Phase 2. Systém ozubené kolečko v ktorom sa nachádza druhé ozubené kolečko. Tlak oleja stúpol na 3,5 baru. Nebol som spokojný a kúpil repasačnú sadu olejového čerpadla z Reichhardu. Tlak oleja stúpol na hodnotu 4,5 baru a aj kontrolka mazania začala skôr zhasínať. Všetky hodnoty boli merané v lete poctivým mechanickým tlakomerom pri teplotách oleja 80 stupňov a viac. Merané to bolo v režime zvýšený voľnobeh (1500-2000 rpm) Použitý olej Shell Helix Ultra 5W40.
Majmajko - Od chalanov ktorý riešia podobné problémy ako majitelia R8 akurát na vozoch Š 1000,F Taunus, VW Beetle a pod. Nezávisle na sebe mi potvrdili že buď prechádzajú na polosyntetiku alebo si kupujú oleje z dovozu (najčastejšie sa skloňoval Castrol z USA - úplne iný Olej než EU Castrol. To isté sa hovorí aj o olejoch BP. Údajne im to potvrdil tribológ keď sa začali z roka na rok zhoršovať vzorky. Tono ktorý bol s R25 na zraze teraz kúpil BMW a riešil podobnú otázku (vyslovene nechcel 5W40) a dostal sa k podobným záverom s tým rozdielom že dokonca kvalitná dobre aditivovaná 10W40 už nie je. Tiež si po ňu pravdepodobne pôjde do Kolína alebo objedná cez Ebay. Doteraz ma táto otázka nezaujímala ale pri najbližšej návšteve tribológa s ním na tú tému asi hodím reč. V podstate to dáva logiku, áut čo jazdia na 15W40 je vďaka vlnám šrotovného u nás aj v EU ako šafránu, výrobcovia olejov nemajú dopyt tak vyrábajú už len v malom a tak aby sa im to oplatilo t.j. menej kvalitný základ, menej aditív a pod. Posledná veta je len môj názor, neviem si ináč vysvetliť zhoršenie kvality starších olejov.
[color=blue]Ošnečkovaný Cacabus Quintus FTB GT - Blue Storm 5 - Ultimate Sensational Orgasm - Cléon Family [/color] 1 a jediné GTT na svete s nezávislým kúrením :)
[img]http://sites.google.com/site/anarkir5/_/rsrc/1251195262054/Home/podpis.JPG[/img]