brzdy R5 GTE

Máte nejaký problem s autom? Napíste sem, možno vám niekto iný pomôže..

Moderators: Anarki, Majmajko, matus

jozo-ke

brzdy R5 GTE

Post by jozo-ke » Wed Nov 07, 2007 10:22 pm

Zdravím...neviem či mal niekto podobný problém.Kúpil som 5ku a mala problem s brzdami,majiteľ vravel,že stačí len odvzdušniť brzdy...tak som odvzdušnil,vymenil pre istotu brzdový valec a brzdy stale nejdu :cry: pedál je mäkky a ked ho našlapem tak na pár sekund brzdy idu ako maju ale potom opäť zmäknu a zaberaju až na uplnom konci.Budem vďačni za každu radu..Ďakujem
ex - Renault Clio 16V 92"
ex - Renault 5 GTE 91"

Mondrejka
člen RCC

Post by Mondrejka » Thu Nov 08, 2007 10:42 am

Kedze je hlavny valec novy, a brzdy odvzdusnene, tak zostava iba rozobrat brzdy a skontrolovat ci sa nezasekavaju valceky (vyberu sa platnicky a naslape sa to ci pekne vylezie von skoro po kotuc, a nasledne sa zatlaci spat vhodnym sposobom)v brzdicoch vpredu aj v zadu, a este skontrolovat funkcnost posilovaca brzd a rozdelovnika brzdnej sily ktory je nad zadnou napravou.
Clen RCC klubu R5 GTE 1,7i (1988) do 6/2007 momentalne s vozidlom od skupiny Renault.

matus
člen RCC

toto

Post by matus » Thu Nov 08, 2007 12:14 pm

Ja by som skor povedal ze niekde sa to zavzdusnuje, resp. to stale nieje dobre odvzdusnene. Pokial sa daju naslapat tak nebude problem vo valcekoch skor niekde na trati...

Pozri trubky, spoje, posilovac, brzdovy obmedzovac na zadnej naprave..
Image
Predseda OZ Renault Classic Club
Renault R8 1130 (1964) -+- R8 1130 (1965) -+- R8 1132 (1967) -+- BMW 528iA (1997) -+- Jawa 50 Pionier (1971)
Pravopis je pre ľudí čo majú príliš veľa času!

jozo-ke

Post by jozo-ke » Thu Nov 08, 2007 8:02 pm

A ako viem kedy je rozdelovač brzdnej sily dobry?valčeky vysuvaju,ale ako keby málo...odvzdušnene je dobre,prebehol som to 3x komplet...a ešte ten posilovač brzd...ako zistím jeho funkčnosť?
ex - Renault 5 GTE 91"

Anarki
Moderator

Post by Anarki » Thu Nov 08, 2007 8:35 pm

Podľa mňa to bude rozdeľovač brzdnej sily (alebo aj záťažový regulátor) zadnej nápravy. Je to choroba všetkých Renaultov Super 5 čo ho majú (zlatý žobráci a Diesely čo majú jednoduchý obmedzovač).

Nájdeš ho poblízku zadnej nápravy v okolí rezervy.
Vůbec, na to aby si to auto poriadne odvzdušnil potrebuješ troch ľudí :D
Jedného čo šľape, druhého čo odvzdušňuje a tretieho čo pri odvzdušňovaní zadnej nápravy pritlačí piestik záťažového regulátoru na max. :idea:

Posiľovač - našľapaj tak aby ti pedál stvrdol čo najviac, potom naštartuj auto, pedál musí do troch sekúnd zmäknúť a účinky brzdnej sily sa musia zlepšiť.

Najlepšie to zistíš keď máš auto na zdviháku a kolesá vo vzduchu, nenaštartované auto, zatlač pedál brzdy - normálne.

Druhý kontroluje ako sú zabrzdené kolesá. Ak je niektoré menej (ľahšie ho pretočíš rukou tak ho musíš odvzdušniť.

Ale bacha, u zdvihnutého auta ti zadné kolesá nebudú vôbec brzdiť takže zase potrebuješ tretieho aby ti zatlačil piestik záťažového regulátoru na max.

Inak keby ti nešiel posiľovač tak by si mal tvrdý pedál a auto by ti slabo brzdilo, mäkký pedál znamená slabý tlak v brzdnej sústave (diera, zavzdušnenie, zle utiahnuté šrouby na trubkách (aj keď nikde nekvapká kvapalina môže poťahovať vzduch okolo závitu.

Veľa štastia.
[color=blue]Ošnečkovaný Cacabus Quintus FTB GT - Blue Storm 5 - Ultimate Sensational Orgasm - Cléon Family [/color] 1 a jediné GTT na svete s nezávislým kúrením :)
[img]http://sites.google.com/site/anarkir5/_/rsrc/1251195262054/Home/podpis.JPG[/img]

Robert

Renault - brzdy

Post by Robert » Fri Nov 09, 2007 11:37 am

Zdravim renaultistov! Kedze som tu new, pre info som majitel Fuega a ... fanda znacky.
:)

Precital som si odpovede na problem nebrzdiaceho R5. Su tam podnetne info, ktore treba prekontrolovat, ale este by som pridal zo svojich skusenosti zopar rad, ktore som u predoslich pisatelov nezaregistroval.

Pedal maky, chyta naspodku a nikde nic netecie.

Predpokladam, ze zadne brzdy su bubnove!

Potom prve, co ma napadlo je, ze nie je nastelovany rozpinak celusti - tzv samostelung. Aj ked sa to nazyva samostelung, nepodliehajme iluzii, ze vzdy dojde k vymedzeniu vole na minimum. To mam svoje skusenosti z nasho prveho renaulra v rodine (R21 GTS), na ktorom to tiez slabo brzdilo. Az hadam po 2 rokoch som prisiel na to, ze jeden zavit na tycke ma byt lavy a na druhej strane pravy a ze to niekto predo mnou zle poskladal. Takze sa dialo to, ze kvapalina sa natlacila do valceka, ale objem vytlaceny z hl brzd valca nestacil na poriadny brzd ucinok zad kolies a samostelungy nepreskocili. Preto teraz, ked skladam bub brzdy, niekolkokrat preskusam nasadenie bubna a po zavite/zubku rozpinam celuste, aby bubon isiel co najtesnejsie, ale aby nebrzdil koleso. Na tu spravnu polohu treba nejake skusenosti. Ked ho dame natesno, bubon sa bude hriat, az blokovat.
Cize suhlasim s prebesednikom, skontroluj, ci spravne zlozene brzdy.

Tiez je pravda, ze moze byt zaneseny zatazovy regulator, takze najprv sa tlak rapidne zvysi, ale postupne regulator popusta kvap do zad kolies a tlak klesa, takze bez pumpovanie to nebrzdi.
Rovnaky priznak ma aj stara hadicka, kde vnutro je rozleptane a prierez je zuzeny. To sa prejavuje bud tak, ze brzda je malo ucinna, alebokvap sa nevracia spat, takze koleso stale pribrzduje. Pomoze vymena hadicky.

Treba este spomenut, ci je hlavny valec OK. Postupne klesanie pedalu a slaby brzd ucinok moze nat na svedomi aj zvetrale tesnenie v hl brzd vali. K poskodeniu gumicky mohlo dojst prave pri oprave brzd a naslednom odvzdusnovani, ked sa slapalo na doraz a piestiky vo valci sa dostali z obvyklej "vylestenej" trajektorie na zanesenu kalom, ci hrdzavu cast steny valca. Tu by som hadam len tak postupoval, ze zablendovat vyvody a slapnut. Ak pedal bude klesat, niet pomoci. Zvysi sa uctovna hodnota auta. Preto sa maju brzdy odvzd pretlakom cez nadobku kvapaliny. Pozor, brzdy s ABS vyzaduju iny postup!

Uplne na zaver len pro forma konstatovanie, ze ak su celuste uplne nove a na bubne je citelna ryha, potom sa necudujte, ze to nebrzdi! :o

Robert

Renault - brzdyII

Post by Robert » Fri Nov 09, 2007 11:44 am

Zase ja, zabudol som.

Ozaj Jozifku, ak si z KE, ako Kosice, tak to by sme mohli poriesit osobne. Ja som z MI a v KE pracujem. :lol:

Majmajko
Moderator

Post by Majmajko » Fri Nov 09, 2007 1:48 pm

No dobre popisana rada
Tak sup do prace :wink:

jozo-ke

Re: Renault - brzdyII

Post by jozo-ke » Fri Nov 09, 2007 3:34 pm

Robert wrote:Zase ja, zabudol som.

Ozaj Jozifku, ak si z KE, ako Kosice, tak to by sme mohli poriesit osobne. Ja som z MI a v KE pracujem. :lol:
No ano som z Ke tak by sa pár rád zišlo:)ak máš čas môžme pomeniť čísla a dohodnuť stretko....a niesu tam bubny ale kotuče :)
To:Anarki
No to že na to treba troch som nevedel :roll: a že musi tlačiť niekto regulátor tak už to vôbec nie :wink: No je dosť pohnitý tak asi začnem jeho výmenou a uvidím ako dalej.

Takže dakujem za každu radu....
Inač mam 16V a s tým som nikdy problem nemal.... :( tam to šlape bez problemov
ex - Renault 5 GTE 91"

-=Mike=-
člen RCC

Post by -=Mike=- » Fri Nov 09, 2007 4:36 pm

A co tak chalani dat niekde stretko.. Ja, Anarki, jozo-ke, Robert.. Kto sa chce pridat moze :)) Tak co chalani?
R8,R12,Twingo

Anarki
Moderator

Post by Anarki » Fri Nov 09, 2007 5:47 pm

Som za :wink:
[color=blue]Ošnečkovaný Cacabus Quintus FTB GT - Blue Storm 5 - Ultimate Sensational Orgasm - Cléon Family [/color] 1 a jediné GTT na svete s nezávislým kúrením :)
[img]http://sites.google.com/site/anarkir5/_/rsrc/1251195262054/Home/podpis.JPG[/img]

jozo-ke

Post by jozo-ke » Sat Nov 10, 2007 4:06 pm

Aj som za...kedy vám to vyhovuje???
ex - Renault 5 GTE 91"

-=Mike=-
člen RCC

Post by -=Mike=- » Sat Nov 10, 2007 4:08 pm

jozo-ke wrote:Aj som za...kedy vám to vyhovuje???
No bud koncom dalsieho tyzdna alebo dalsi.. Dufam,ze nebude sneh.Aby som mohol prist na R8 :wink:
Asi sme OFFTOPIC.. Zalozme si new topic obdobu kofola stretko.. U nas Šariš-pivo stretko :D
R8,R12,Twingo

jozo-ke

Post by jozo-ke » Sat Nov 10, 2007 4:11 pm

No od 16-18 tu niesom :( som mimo KE ale kludne môžme neskor poprípade cez týždeň po práci.
ex - Renault 5 GTE 91"

jozo-ke

Post by jozo-ke » Sat Nov 10, 2007 4:12 pm

-=Mike=- wrote:
jozo-ke wrote:Aj som za...kedy vám to vyhovuje???
No bud koncom dalsieho tyzdna alebo dalsi.. Dufam,ze nebude sneh.Aby som mohol prist na R8 :wink:
Asi sme OFFTOPIC.. Zalozme si new topic obdobu kofola stretko.. U nas Šariš-pivo stretko :D
No bud new topic alebo pomeniť si čisla popr. icq....Ale topic zatiaľ nezatvarať,čo ak to nepôjde s tými brzdami:D
ex - Renault 5 GTE 91"

Post Reply